M - VON DER MARK

Jeg plukkede havtorn på skrænterne ved Kikhavn i går. Buskene er skrå i væksten, vinden kommer fra Kattegat – altid fra samme kant. Skrænterne består af den magreste sandjord og nedstyrtningsfaren er overhængende. Sikke nogle vækstbetingelser, de har, de orange, bitre bær. Mager, forblæst og med verdens skønneste udsigt. Det er, som om trængslerne og fattigdommen, det hårde arbejde og de små kår fra Hans Kirks og Andersen Nexøs romaner er suget op gennem sandjorden og generationerne, og kanaliseret over i et bær, der er eksplosivt af både smag og sundhed. Hidsige torne og bær, der klynger sig til stænglerne, en chokerende bitterhed .. havtorn kræver noget af en. Det gør det også at læse Ditte Menneskebarn.

Forestil Dem en mand, der hedder Jürgen von der Mark. Jørgen fra marken. En vinproducent med stedforbundetheden i sit navn. Han dyrker vin, der vokser på en gletscher-aflejring i Rhindalen. Masser af mineraler i jorden og en nænsom mentalitet, der skaber bløde vine. Fra marken, fra gletscheren, fra vores ven i Tyskland – til bordet med den danske havtornkompot. En åndfuld og berusende gave fra en egn til en anden.

- Dagmar

Jürgens mineralske vine kan opleves på tværs af flere druer. Fælles for dem alle er den lette prikken på tungen, og den blødhed, der kommer af at bearbejde druerne laaangsomt... intet mindre end großartig!