Launois Père et Fils - Champagne - Mesnil-sur-Oger

Champagne og stegt flæsk - helst om onsdagen…
Det er et helt liv med vinhandlerens vine, der udkrystalliserer sig under tekstningen af vinenes betydning. Gennem metaforerne og historier - faktuelle eller bare spundet over stemninger til temaet. Min nat bliver forstyrret af champagnen her. Ikke fordi jeg har drukket den - men fordi den har været med så længe, og bordene jeg har sat den på, er så mange. Det er klart, at førstegangsmøder bliver betydningsfulde, når man skriver noget skælsættende om vin - eller mad for den sags skyld. Jeg smagte retsina for første gang, under en strålende sol i Grækenland med to salte oliven og en skål med Tzatziki.. historien er et nærmest legendarisk udgangspunkt i fortællingen om den udsultede græske vinimportør fra Glostrup. Den skal jo også holde på en regnvåd dansk efterårsdag. Og det gør retsina ikke. Men historien om vinimportøren af græske vines endeligt giver mening i forhold til betydningen og styrken af et førstegangsmøde. Det kan blive til livslange kærligheder og afhægigheder. Tænk bare på den første østers, du smagte. Altså ikke spiste, for du havde sikkert spist østers mange gange før, inden du spiste den, du smagte. Den østers, der lige pludseligt eksploderede i munden på dig. I et mundvandsdrivende orgie af hav, salt, væske, materialiteten - jern, tekstur og fløjl. Den smag, der kan få dig til at længes til de parisiske brasserier bare fordi du ser de vindbidte marokkanere stå foran de store skaldyrsudstillinger - med jernhandske på den ene hånd og en østerskniv i den anden. Eller trøffel… første gang nogen for alvor høvlede en hvid albatrøffel ud over dine nykogte spaghettier - tænk på det? Spaghetti bliver aldrig det samme igen. Det, der bliver til tillærte smage.. det salte spæk grønlænderne hiver ud af bugen på en gæret sæl.. eller mødet med en kraftig pale ale for første gang.. igen ikke første gang, du drak øl, men første gang, du smagte øl.. Der findes mange beretninger i storvildtsliteraturen om traditionen med at spise det nyskudte dyrs lever rå og lun. Det er nok de færreste, der kommer i nærheden af den oplevelse, men den afstedkommer en nærmest magisk afhængighed hos dem, der har prøvet at stå der syd for Serengeti med testosteronen emmende ud af knappehullerne på khakiskjorten.. og spise det første måltid fra dyret. Du har dine egne fortællinger om smag.. om din smag.. og vinene på vores side kan sikkert ikke genskabe nogle af de oplevelser for dig - for i unik smag – skal man vises vejen.. holdes i hånden af nogen, der ved besked. Indgydes mod. Man skal guides og læres.. Ingen kommer salt og peber på grøden, før man ved, hvad det gør ved den underliggende oplevelse af knuste nykogte kartofler..Så at skænke vin handler om at skabe oplevelser for andre.. du har simpelthen et ansvar.. Og løbet er kørt lang tid inden du sidder her foran skærmen med dit kreditkort - klar til at handle Champagne til en formue.. Du er hooked.. du er solgt.. og du ved, hvad du gerne vil have…. Og hvem du vil have det med..

- Ellen