Casa los Frailes

Vinen fra Frailes .. den helt plain Monastrell er bare et catch – den er det, man ønsker sig af de store sydfranske vine…. Spaniolerne kalder Bandol vinenes komponent nr. 1 og Rhône-vinens vinkomponent nr. 3 Mourvèdre for Monastrell.. det er ikke til at blive klog på - og i virkeligheden heller ikke særligt vigtigt. For Dagmar og mig er det historien, der tæller. Når jeg lige nævner det her alligevel - er det bare for at prøve at virke klog på noget, jeg ikke er klog på… Monastrall…..Mourvèdre.. I hvert fald. Dagmar elsker vine fra Rhône.. Sydfrankrig… yes og endnu bedre syd i Sydfrankrig.. solbærene driver ud af de flasker, hun alkoholrigt læsker sig med ved hendes store middagsselskaber. Châteauneuf-du-Pape… Vacqueyras… Gigondas..
… Med til alt fra grønsagsretter som langtidsbagte tomater med appelsin, mandler og hakket oliven med hvidløg.. eller sliced lyngrillede oksehjerter med bulls-blod salat blade og balsamisk eddike.. og hakkede svesker.. Vinene fra Bandol er anderledes mytiske.. her tryller Monastrell for alvor.. den modner langsommere end alle de andre druer. Min onkel snakkede altid om Pibarnon som det magiske hus.. når han hentede krukker til sin krukkeforretning.. var det ikke sjældent at der gemt nede i savsmulden mellem krukkerne lå en kasse eller to af vinene fra Bandol..
Jeg var til international forfatterscene på Det Kongelige Bibliotek. Siri Hustvedt lagde teksten ud;’’The Blazing World’’. Bagefter var der vin og signeringer. Jeg - som altid alene - flød rundt der i den åbne foyer - og ventede lidt på min veninde, lidt på at gå hjem og lidt på lidt vin. Dagmar skulle også have været der - men var der ikke. Hustvedt kredser hele tiden om kunst, køn og identitet....emner der altid dukker op imellem os.. særligt når vi drikker vin. Der er noget Dagmar kan identificere sig med i Hustvedts forfatterskab - det bundløse.. Vinen kom på bordet.. som altid en smule for sent leveret af den altid sløve restaurant opkaldt efter Kierkegaard.. blasfemi.. sikkert også efter Hustvedts opfattelse.. Nå vinen.. Og her var det lige at tingene smeltede sammen… Monastrell.. Kierkegaard, Hustvedt, transidentiteter… min veninde, og erindringen om de tunge druesafter min onkel hjembragte.. samlet i et glas serveret af en søvnig tjener.. Hvad er det? spurgte jeg - og endte med at måtte tage et billede af flasken, fordi han ikke kunne udtale navnet.. Casa Los Frailes… Dagmar og jeg mødte 12. generation af familien Velazquez senere på året.. inden vi begyndte at tømme lagrene af denne og andre skønne familievine…

- Ellen