Vindamernes causerier på de sociale medier...

Ellen & Dagmar har en skøn kunde, der kun køber hvidvin. På hendes opfordring har vi lavet denne smagekasse, som er en guidet tour rundt i vores hvide univers. Vi begynder nordpå: Vores rå mand i Mosel – Jørgen fra Marken eller Jürgen von der Mark som de lokale kalder ham – har tryllet med Pinot Gris; resultatet er fyldigt og mineralsk og stort. Så præsenterer vi tre hvidvine fra Frankrig; en dejlig allround-vin fra Languedoc. Thivin fra Beaujolais er også fyldig og stor i ...smagen – og Petit Chablis’en er ren og cremet frugt. Fra Slovakiet har vi den helt vidunderlige Chateau Bela, og fra de varme sletter i Spanien har vi vores elskede sømand. En vin, der smager af meget, og som rimer på de rige smage af fisk og skaldyr.

Velkommen til foråret, velkommen til den indre hvidvask.

Image for shared link
Den indre hvidvask – Ellen og Dagmar

Ellen & Dagmar har en skøn kunde, der kun køber hvidvin. På hendes opfordring har vi lavet denne smagekasse, som er en guidet tour rundt i vores...

www.ellenogdagmar.dk

Jeg var med min far og vinhandleren i Champagne. Det er en del år siden. Mit udvekslingsophold i Paris havde tæret på mig. Jeg var ung, og de mange lange dage med undervisning og børnepasning var belastende. I mit lille studie på 6. etage under taget på en skøn pariserbygning lige ved Place de Montholon var tiden blevet lang. Min far kom ned fra København og hentede mig. I lejet bil kørte vi til Avize. Jeg blev køresyg undervejs og sov derefter det meste af de tre timer, det tager at ...nå frem til Champagne. Februar i Frankrig - på vej mod øst - er smukt, men jeg så det ikke… Hos Selosse kom vinhandleren os i møde - good looking i hør og silke med flot tilbagestrøget hår. Arbejdsdagen indledte vi med en smagning plus frokost der. Jeg kunne se, at far var imponeret af ham .. Jaques Selosse.. jeg selv… skulle lige til mig selv – og det var først efter frokost, at jeg egentlig kunne samle mig om det, vi skulle… nemlig smage champagne. Vi flyttede videre til en anden producent - Erick de Sousa og sønner.. Vi startede ved de små tønder, han pionerer sit felt med…..Årets høst.. sur og uforståelig most – umuligt at forestille sig skal blive vin.. men Erick er alkymist.. Et par høje hæle med spids pen fra The Wall Street Journal havde aflagt smagebordet besøg dagen før - så helt friske stod i lige linje de sidste 30 årgange.. lige til at møde.. Jeg kørte bilen hjem til Paris..og siden har der været de Sousa på vinkortet…

- Ellen

Image for shared link
Erick de Sousa & Fils- Champagne – Avize – Ellen og Dagmar

Jeg var med min far og vinhandleren i Champagne. Det er en del år siden. Mit udvekslingsophold i Paris havde tæret på mig. Jeg var ung, og de ...

www.ellenogdagmar.dk

”Jeg hader Proust”, røg ud af munden på mig, da min veninde bragte sin yndlingsforfatter op. ”Jeg har prøvet at læse ham flere gange, og jeg kan simpelthen ikke holde al hans hypokondri og alle hans ord og det der klæbrige forhold til hans mor ud.”

Det var min fødselsdag og min kære veninde havde aftenens fineste gave med; Københavns smukkeste udgave af På Sporet af Den Tabte Tid. Marmoreret papir, læderrygge og guldtryk. Mine kinder brænder stadig, her 20 år efter,... når jeg tænker på den bemærkning, jeg fik slynget ud, lige før jeg modtog den fornemme gave. Bøgerne står stadig i min bogreol, og Proust er på listen over forfattere, jeg vil have læst ordentligt inden mit liv er omme. Men jeg tager ham i små bidder, sænker mig langsomt ned i den tidslomme, som hans mange ord er. Med tiden har jeg fundet ud af, at jeg ikke hader Proust, han er bare meget. Meget føleri, mange observationer, unægtelig mange ord. Men hvilke ord – tænk bare på titlerne: Forladt af Albertine, Den Genfundne Tid og – allersmukkest – Et Rosenflor af Purunge Piger. Et sprogligt billede, som ingen forfatter kunne skrive i dag. Men nedsunket i tidslommen er det bare vidunderligt.

– Dagmar

To flasker tysk rosé fra Mosel – en fyldig og tilfredsstillende vin, der kan gå med mad af en vis fyldighed. To flasker fransk rosé fra Languedoc, der kan gå til det meste. Og to flasker let mousserende, italiensk rosé, der får det rosa frem i kinderne. I branchen har den fået tilnavnet den liderlige rosé… Vi afstår fra at kommentere yderligere på den horrible vinhandler-jargon..

Image for shared link
Rosenflor – Ellen og Dagmar

To flasker tysk rosé fra Mosel – en fyldig og tilfredsstillende vin, der kan gå med mad af en vis fyldighed. To flasker fransk rosé fra...

www.ellenogdagmar.dk

’Det er det bedste måltid, jeg har fået i et halvt år’, udbrød Ellen engang til en fødselsdag i min familie. Ellen er ellers godt vant, så jeg trak på smilebåndet, og afslog hendes ros. Måltidet var enklere end enkelt. Vi var bare interesserede i en køretur sammen – min elskede og jeg – og aftalte, at vi ville køre rundt til de gårde, vi køber råvarer ved. Uden nogen form for plan købte vi, hvad de havde, og spædede til med ganske få indkøbte ingredienser.

...Menuen – som Ellen blev så glad for – bestod af nyopgravede kartofler med hakket persille og en smørklat. Et stykke grillet lam. En salat med agurk, dild og feta. Jordbær med fløde. Vi drak Mas Paillet til – vi havde både en rosé og en rød åben - og rundede af med en kop sort kaffe. Den tidlige sommer brusede gennem os. ’Man behøver ikke mere’, sagde Ellen på vej ud ad døren, ’hvem fanden behøver mere?’

- Dagmar

VINDAMERNES FORÅRSKASSER
Vindamerne har plukket forårsfornemmelser, og puttet de bedste af slagsen ned i tre nye vinkasser; Rosenflor, Den Indre Hvidvask & Babettes.
I marts leverer vi uden beregning i Halsnæs Kommune ved køb af minimum seks flasker vin. Vælg ‘afhentning Spisehuset Knud’ og skriv ‘levering ønskes’ i kommentarfeltet ved udtjekning - så kører vi ud med vinen 🚚💨

Image for shared link
Ellen og Dagmar – UDVALGTE VINE

Vindamerne har plukket forårsfornemmelser, og puttet de bedste af slagsen ned i tre nye vinkasser; Rosenflor, Den Indre Hvidvask & Babettes.

www.ellenogdagmar.dk

Nu sad vi så der på færgen. Et sted der midt mellem Hundested og Grenå. Vi var i cafeteriaet. Der var larm fra elektroniske maskiner, der underholdt for en enkelt enkrone. Røde pølser i kar foran damerne i rødternet. Og smørrebrød i en størrelse som Jyllands Postens gastronomiske udsending Mogens Brandt for ganske nyligt vittigt havde splittet og samlet i tre stykker med et mere moderne udtryk. Lystfiskeren spiste lystigt, tør jeg godt sige, et stykke.. Jeg ville hellere have haft ...Mogens B´s udgave. Fri for Gniben og nord for Samsø gyngede det - Nordsøens lange rulle satte sig fast i min mave. Det var godt, jeg havde passet på mig selv.
Jeg har set ham før. Ved Kikhavn ude på tredje høfde til venstre. Han stod der, og fiskede med sin stang i hånden. Jeg skulle bade - sommerens sol var stadig i min krop - selv om det var starten af et efterår. Jeg svømmede ind under hans line og lod mig fange.. Og nu sad vi altså der - midt imellem lande - på vej til Thy efter østers, efter havørreder, efter fasaner og råvildt. Under dæk stod der en Volvo … romantiske Amazon fyldt med stænger, rifler og regntøj og gode bøger. Det var der, det slog mig, hvilken lighed jeg kunne finde på hans skallede hoved.. ham fra restauranten med de reducerende tjenere med store sorte butterflies. Den flygtige date – der hang fast efter Knud – manden, der intet viste om vin. Han havde inviteret mig til med til Thy. Nu vidste jeg, hvem han lignede.. Monsignore Vincent Ledy fra Bourgogne.. Det er i de små producenter, at de store oplevelser venter…

- Ellen

Mit hjerte er helt inde i hende… Hvordan har hun det- June, når Henry fortæller om sine erobringer. Han siger selv- kun ganske lidt om det, men jeg tror ikke, at han helt er klar over hvad det betyder at dele en mand eller sin mand med en anden- mig for eksempel. Jeg kan godt lide Henry Miller. Og jeg kan godt lide Mara. Jeg har læst hans ord..jeg sneg afsted- og lånte hans bøger fra min fars forbudte bogreol- Jeg var fyldt 17 og min fantasi løber afsted med mig. . Han elsker med en ...kvinde på bagsædet af en taxa, mens June sidder ved siden af dem og følger med. Måske rører hun også- jeg kan ikke huske det. Det er nok Anais- der ved siden af ham- en mystiske kvinde – en eventyrlighed. Måske blander jeg erindringsbilleder fra bøgerne sammen. Det er jo også bare ord- der skaber billeder- og føelser. Vi ved jo ikke om det var sådan. Taxachaufføren… var han franskmand ? Var det i Paris og sad jeg på forsædet. Var han i virkeligheden ikke en taxa chauffør men Junes elsker.. når hendes elskede foretrak andres opmærksomhed end hendes. Var de alle fire i samme….båd. Måske var ham der førte bilen.. Henrys elsker . Og måske var de to ..søstre som mig og Dagmar- et søsterselskab. Jeg kan ikke slippe det…



Champs Elysee –mennesker vandrer op og ned i eftermiddagens regn. Min tur fører mig omkring en smykke udstilling i det danske hus – en smykkeudstilling der på ingen måde er en smykke udstilling. Op af trappen- hvor danske kunstnere viser deres ikke smykker frem. Der er en Bjørn der lyser strålende hen over dem alle- hun er en suveræn champagnedrikkende qvinde med sølvtæft. De skulle have ladet hende blive hjemme- hvis ikke de ville have haft guldstøv over al sølvet… hun maler suverent bagsiden af glaspladen med hendes medium..sølv..



Jeg er beruset da jeg endelig ankommer- for meget Riesling..Kirsten… eller for meget Miller..Jeg har gnubbet føder og lår med ham i timerne op til. Jeg elsker at være hans gudinde. I de få timer – der er i mellem – det han skal. I lag og på is vælter kolde saftige østers ind på bordet- med citron og eddike til. Han danser omkring mig- i hans es – på sin hjemmebane- de Parisiske restauranterne. Vi er på brasseri – Procope selvfølgelig. Nogen der står i vejen – laver han selv laver hummer frikassé som han ved jeg vil ha den… Jeg kan være alt det jeg kan være- når jeg er alt det jeg er- tænker jeg ..Han læser for mig- om mig selv.. jeg er Mara eller June eller Ellen. .. han er på vej til Grækenland.. jeg skal hjem.. til Danmark- vores veje skilles her.. på Champs Elysee… Europa er under forandring- det er ikke sikkert jeg ser ham igen..Mit tog standser i Mosel på vej hjem..

Vi havde besluttet os for at finde det tværgående smagsunivers et sted i det nordlige Italien. Vi var på jagt efter et hus med etikken i orden, med rimelige priser og en kompleks druesammensætning, som potentielt kunne stikke i mange retninger. Simple drinking… Det skulle vise sig, at vi ikke behøvede at rejse så langt.. Vi havde været til litteraturfestival i Berlin i selskab med Lise – min bedste veninde.. Det var september og det absolut dårligste tidspunkt på året at lede ...efter nye forbindelser. De høster senere i Italien.. vi tager chancen .. sagde altid kalkulerende Dagmar. Det er på den måde, at vi finder os selv i Venedig.

Natten og det meste af dagen var gået i tog - og nu sad vi altså trætte og sultne på det overrendte Osteria - Anice Stellato… Det var ventetiden værd.. vi bor lige ved siden af - så restauranten gav ligesom sig selv. Et orgie i blæksprutter, tun, små bløde krabber med pesto, knurhaner med persillesmør, courgette fleur og nogle sindssygt velsmagende tomater – kompotagtige.. Det er pasta og braiserede oksehaler. Well.. vi var sultne, og blev hjulpet af vores tjenerinde.. Deve solo essere semplice e buono - prøvede Dagmar - og det gjorde hun.. vores hjælper.. Hverdagsvin på Michelin-restaurant.. det er ligesom det, Italien kan..

Og det er her Rosé Nonot og den røde Villa Teresa kommer til vores kendskab første gang.. og sådan set derfra ændrer rejsens mål… vi skal tilbage mod nordøst og ikke længere syd.. svaret efter aftenens middag.. Dagmar går ud i receptionen for at finde en telefon.. jeg nyder eftersmagen af spicy aubergine og Merlot..

https://www.ellenogdagmar.dk/nonot/

Château Thivin 15. Clos de Rochebonne. Beaujolais Blanc - Biologique
Der findes ikke mange 15'ere tilbage. Knud stak med 40 flasker i sidste uge.. og efterlod os tilbage med de sidste, der er i Kongeriget. Der er heller ikke så mange, der producerer hvidvin i Beaujolais… og slet ikke som Thivin.. det bærer præg af sol.. det er selvfølgelig Chardonnay..
Han serverer den til fisk og skaldyr, siger han.. men jeg kan se, at den ryger på bordet - også til de lyse fjerkræ.. Jeg... synes, det er en vintervenlig vin. En vin, man kan varme sig på. Den er høj på alkohol. Drikke den af flasken.. det er selvfølgelig ikke så kønt.. men det er kraftig vin uden dikkedarer.. biodynamisk naturligvis. Og sådan som man forestiller sig kraftig Bourgogne skal laves… og drikkes i tykke glas.. med krydret gris på gaflen.. med champignonsovs.. og pommes fritter.. og salat..